Geschiedenis

Onze tuinvereniging is een afsplitsing van volkstuinvereniging Linnaeus. Deze vereniging werd op 27 februari 1929 opgericht door fabrieks-, haven- en spoorwegarbeiders. Vanaf 1932 was Linnaeus gevestigd aan de Oosterringdijk. Hier zat onze vereniging van 1972 tot en met 1999.

In 1970 moest een groot deel van het complex wijken voor nieuwbouw. De tuinders van Linnaeus kregen een terrein aangeboden in Driemond. Velen pakten hun boeltje en tuinierden verder in Driemond. Door de ruim 200 tuinders die mochten mochten blijven op een deel van het terrein is Volkstuinvereniging Frankendael opgericht.

Vanaf 1994 moesten ook de laatste tuinen aan de Oosterringdijk het veld ruimen. De gemeente heeft een nieuwe locatie gezocht. Dit werd Driemond, naast de tuinders die 25 jaar eerder de stap hadden gemaakt van de Oosteringdijk naar Driemond. Daarnaast kwamen er tuinhuisjes, op de oude atletiekbaan. Zij gingen verder onder de naam: Hof van Eden.

In de zomer van 1999 konden de eerste tuinders gebruikmaken van hun tuinen in Driemond. De werkgroepen water en elektriciteit zetten zich in voor water in de winter en stopcontacten in ieder huisje. Pure luxe. De huisjes van Frankendael in Driemond werden ook ruimer dan bij de meeste Amsterdamse tuinverenigingen, met 30 m2 huisoppervlak en een veranda van 10 m2.

In augustus 2000 was het terrein officieel nog van Staatsbosbeheer. Sindsdien is het terrein in erfpacht gegeven aan Stadsdeel Zuidoost. Volkstuinvereniging Frankendael zou het op haar beurt gaan huren van Stadsdeel Zuidoost. De gemeente, die de taak op zich had genomen een nieuw terrein voor de tuinders van Frankendael beschikbaar te maken, was verantwoordelijk voor de inrichting van het terrein. Bestuur en leden waren echter niet tevreden over de oplevering. Op 9 augustus 2000 sprak het bestuur met een delegatie van de gemeente over de aan;eg van de paden en de slechte afwatering. Een onafhankelijk onderzoeksbureau kwam eveneens tot de conclusie dat bij de aanleg van het terrein onvoldoende naar de noodzakelijke afwatering was gekeken. Deze kwestie is tot op de dag van vandaag niet helemaal afgerond.

Aan de verfraaiing van het terrein werd wel met succes gewerkt. In 2003 gaf het bestuur aan Marleen van Tilburg, van Rapunzel Tuinen, opdracht om een plan te maken voor het algemene gedeelte van het complex. Haar ontwerp werd met instemming door de leden ontvangen en door het Groot Groen Overleg uitgevoerd. En zo wordt onze vereniging steeds mooier en groener.

Lees hier meer voor Geschiedenis uitgebreid