Beste tuinder,
Heel veel berichten deze keer, dus ga lekker zitten en neem je tijd voor deze uitgebreide nieuwsbrief.
Het gaat over: de jaarlijkse expositie, slootdagen, inhaaldagen, de herdenkingsbijeenkomst voor Pjotr, AED, sleutelbeheer, printjes die klaar liggen, leuke activiteiten die geweest zijn, hakselen, een concertje, een gouden hamer, vogels, vlinders en katten.
En wie heeft de dommekracht of de vijzel van de klussengroep geleend?
groet,
Lenneke |
| |
Iets van jou
Het is langzamerhand een traditie geworden op onze tuin, een leuke traditie, de tentoonstelling in het clubgebouw, waarin tuinders elkaar "iets" laten zien.
Een foto, een verhaal, een keramiek, een tekening, een muziekje of wat je maar wil. Je hoeft het niet eens zelfgemaakt te hebben.
Het allerleukst vinden wij dat we hele andere kanten van elkaar zien en leren kennen!
Dit jaar onder het motto: "TUINDERS TONEN"
Via een appje kan je je aanmelden: Riet: 06 42 06 45 85 Willemien: 06 44 61 09 60
De tentoonstelling is zondag 22 september van 13.00 - 16.00 uur.
Groet, Willemien en Riet |
| |
De familie van Pjotr en tuinders tijdens de herdenkingsbijeenkomst op 25 augustus. |
| |
Berichten uit het bestuur
Statuten en reglementen op papier verkrijgbaar Nelie Kwekkeboom heeft 20 bijgewerkte statuten en reglementen laten drukken, voor diegenen (1x per huisje) die een voorkeur hebben voor een papieren versie van deze documenten liggen ze bij de bibliotheek in het verenigingsgebouw. Let op! op = op. De statuten en reglementen zijn natuurlijk ook online op onze Frankendael website te vinden.
Vacature AED-beheer Door het overlijden van Pjotr is de taak van het AED-beheer vacant geworden, onder AED-beheer wordt verstaan het onderhoud op het apparaat en de coördinatie met HartslagNU, dus geen verantwoordelijkheid bij inzet van AED in geval van calamiteit. Wie heeft interesse om deze taak op zich te nemen? Bij interesse stuur een mailtje naar het bestuur (frankendaelbestuur@gmail.com).
Vacature sleutelbeheer We zoeken iemand die voor de vereniging het sleutelbeheer in kaart wil brengen en een voorstel kan doen hoe sleutelbeheer bij onze vereniging in te richten. Bij belangstelling dit gaarne aangeven aan het bestuur (frankendaelbestuur@gmail.com).
Toegangscode AED en meer Er is ons ter ore gekomen dat er onduidelijkheid is over de toegangscode van de AED bij de hoofdingang.
Voor alle duidelijkheid nogmaals de tekst die destijds is geplaatst in DE ECHOPUT 389 (zomer 2023)
"De AED die achter de rode brievenbus bij de hoofdingang hangt is opgenomen in het reanimatie oproepsysteem van Nederland (HartslagNu). Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of eerst een AED op te halen. Zij reanimeren net zo lang totdat de professionele hulpverlening het overneemt. Voor ons als tuinders hebben we de reanimatieprocedure van de Hartstichting aangepast met de locatie en de toegangscode van onze AED zodat in geval van nood een ieder weet waar de AED te halen is en met welke code de kast te openen is.
Het is handig om de code ergens te noteren of op te slaan in je telefoon, bijvoorbeeld onder de naam AED Frankendael. Vergeet daarbij niet het noodzakelijke vinkje achter de code. Onze AED hangt bij de hoofdingang achter de rode brievenbus gebruik code: 9011 daarna ✓
Klik op de button voor het aangepaste reanimatieprocedure/stappenplan die Pjotr op basis van de Hartstichting procedure had gemaakt. |
| |
Zo ging het op het tuinevent Willemien
Op 8 augustus j.l. was er een 'tuinevent': bij elkaar op de tuinen kijken en een foto maken van iets dierbaars. Ook al waren we met een klein groepje, toch vond ik het bijzonder leuk. Bij Marjo Postma hebben we gehoord hoe zij haar wadi heeft aangelegd, bij Marja van der Pol leerde ik dat ik mijn oude bloemen bij de kop moet afknippen zodat insecten nog eitjes kunnen leggen in het lege huls steeltje. Bij Antje Schram zagen we in hun opgeruimde tuin een prachtige kamperfoelie en een volle houtopslag: snoeien en zagen was na het vertrek van de vorige eigenaar nodig en zo komen ze de winter door. Bij Els Meyer maakten we kennis met 2 kleinkinderen en liet óma' Els haar lievelingsbloem, de Lathyrus, zien. Op de tuin van Bert Jansen toonde Annette, de medehuurder, hoe zij probeert orde in de chaos te brengen. En ikzelf had op mijn tuin van snoeitakken een heus kunstig 'beest' gefabriceerd. We sloten onze wandeling af met een borrel bij barman Bram in het Praethuis. Tot volgend jaar! |
| |
Slootdagen tuindienst
De slootdagen komen er weer aan. Gezellig samen aan het werk naast of in de sloten en vijvers. En na afloop een warme kop soep. Een paar jaar lang hebben we de slootdagen herfstdagen genoemd, omdat er niet veel in de sloot hoefde te worden gewerkt. Maar dat was een misvatting toen we merkten dat de vele bladeren, die in de sloten en vijvers terecht kwamen, tot veel bagger leidden. Nu zitten de dagen ergens in tussen sloot- en herfstdagen. Immers, er moet ook nog veel gebeuren wat niks of minder met water te maken heeft, zoals bijvoorbeeld de laatste keer schoffelen van de paden. Dus voor iedereen wat wils: trek een waadpak aan en spring in de sloot, grijp een schoffel en maak de paden schoon of neem een hark en haal het rottend blad van de slootbodem.
De slootdagen zijn op: 28 september (huisje 1 t/m 29), 12 oktober (huisje 30 t/m 65) en 26 oktober (huisje 66 t/m 96). Tijd: om 9.15 uur koffie/thee, om 9.30 uur begint het werk. Laat ons weten als je op de dag dat je ingedeeld staat niet kunt en wanneer je dan wel komt! (tuindienst@vtvfrankendael.nl). |
| |
Oproep van de klussengroep
Enige tijd geleden hebben wij twee keer een z.g. dommekracht, of vijzel, uitgeleend aan twee tuinders.
We hebben die nog niet teruggekregen, maar weten ook niet meer wie het waren.
Willen diegenen die het betreft contact opnemen met de klussengroep?
Kees Haafkens Tuin 35 06 51813937 |
| |
Gouden hamer
“Philip, dankzij jou verrees uit de ravage ons tuinhuis op zuid. Hulde!”
Antje en Arav (tuin 96) bedankten met deze woorden Philip voor zijn werk bij de renovatie van hun huis tijdens een bijzondere koffieochtend met de buren en gaven hem een 'gouden hamer'. |
| |
Inhalen tuindiensten
De laatste gewone tuindiensten worden op 14 en 21 september gedraaid. Als je nog niet alle zes diensten van dit jaar hebt gedraaid (en eventueel in te halen diensten van vorig jaar), kom dan langs en werk mee. Er is nog veel te doen voordat de slootdiensten beginnen. |
| |
Harkers welkom
In de eerste week van oktober wordt het middenveld gemaaid. Kom harken. In de MOU MOU komt tzt meer informatie. |
| |
Snoeihout hakselen
Dit jaar kunnen takken weer vanaf 1 december aangeleverd worden om verhakseld te worden. In november krijgen jullie informatie welke soorten takken wel en welke niet ingeleverd mogen worden. |
| |
Veel vlinders
Begin augustus werd de jaarlijkse tuinvlindertelling gedaan. Er deden in Nederland bijna 4900 mensen mee. Het resultaat was teleurstellend. Per telling werden zo’n vijf vlinders waargenomen. Vorig jaar waren het er nog acht per telling en in de beginjaren van de tuinvlindertelling (2009-2015) was het gemiddelde zestien. Dat is niet alleen teleurstellend, maar ook zeer zorgwekkend. Want vlinders zijn niet alleen mooi om te zien en een fladderende vlinder maakt blij, maar ze zijn nuttig voor de bestuiving van gewassen. De belangrijkste oorzaken zijn het verdwijnen en de versnippering van het leefgebied, stikstofdepositie, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en klimaatverandering (citaat Vlinderstichting). Op Frankendael hebben we dan ook een vlindertuin ingericht en proberen we overal zoveel mogelijk bloemdragende planten in de grond te zetten, die vlinders aantrekken, en tuinders te stimuleren dat ook te doen.
In de laatste week van augustus en in september werden we plots verrast door een veelheid van vlinders. Vooral heel veel Atalanta’s, Dagpauwogen en Koolwitjes. Maar ook de gehakkelde Aurelia en het Bruin zandoogje. Het viel vooral op dat de Atalanta’s graag in de zon op wilgenstammen mooi zaten te wezen. En sommige vlinderstruiken zaten vol met zittende en hangende Dagpauwogen. Zou ons Frankendael dan een veilige haven zijn voor vlinders? In ieder geval geen bestrijdingsmiddelen en veel biodiversiteit. Maar wel klimaatverandering en zeker ook wel stikstofdepositie, getuige de vele brandnetels en goed groeiende braam.
In augustus en september kun je veel rupsen vinden. Dat is een van de redenen dat we ook niet het hele middenveld maaien maar delen laten staan. Dus ook goed om te weten: wees voorzichtig met maaien en snoeien deze maand en misschien ook de eerste twee weken van oktober, om de rupsen een kans te geven zich in het voorjaar te ontwikkelen tot vlinders. |
| |
Nestkastjes
Twee jaar geleden hebben we acht vogelnestkastjes opgehangen in ons gemeenschappelijk groen. Elk jaar in oktober maken we de kastjes schoon en analyseren we of er in gebroed is en door wat voor soort vogel. De kastjes worden een beetje gevolgd door waarnemers. Maar soms zie je weinig of moet je wel heel lang zitten voordat je activiteit waarneemt. Daarom is de einde-seizoenschoonmaak zo belangrijk. Helaas worden niet alle kastjes jaarlijks in gebruik genomen, ondanks de schoonmaak. Als veel mensen eigen kastjes ophangen -en dat gebeurt veel- hebben de vogels veel keuze. Dat is natuurlijk alleen maar goed. We hebben niet het idee dat er minder vogels zijn. Want net als voor de vlinders, is Frankendael een redelijk veilige plek voor vogels. We hebben veel soorten bij ons broeden, ook zeldzame. Wie heeft er niet het gekek van de Boomvalk gehoord, die al vier jaar in een van de populieren broedt. En het gelach van de Groene specht. Ook de barmsijs werd vorig jaar waargenomen (niet als broedvogel overigens).
Terug naar de schoonmaak. Die doen we weer in oktober of november. We trekken er dan op uit met ladders, borsteltjes en schoonmaakmiddelen. Je kunt het overigens zelf makkelijk doen met kokend water, misschien een sopje erbij en dan goed uitspoelen. We onderzoeken het nest dat er hopelijk ligt op resten van dode vogeltjes en we proberen aan de veertjes af te lezen welke soort er heeft gebroed. Ook bediscussiëren we waarom een nest onbebroed is gebleven. Soms is een kastje helemaal opengepikt door een specht, nou dan weet je het wel. Dan schoon borstelen en met heet water of een speciaal schoonmaakmiddel. Wil je een keer meedoen, laat het ons weten (tuindienst@vtvfrankendael.nl) |
| |
Frankendael is redelijk veilig voor vogels, maar het kan beter. Er lopen poezen rond en die zijn de grootste bedreiging voor vogels. In Nederland worden jaarlijks 18 miljoen vogels door katten gepakt en gedood of verminkt. Volgens onze reglementen horen poezen op het eigen ‘erf’ te blijven! Dus: houd je poes binnenshuis/op je eigen tuin of neem hem niet mee! |
| |
Openlucht bioscoop 31 augustus
Een enige filmavond, beetje heftig voor een zwoele zomeravond maar gezellig. Volgend jaar weer! |
| |
Tuinconcert in het Praethuis
Tuinder Elisa Huijsman (zang) en Jetta Starreveld (zang en piano) hebben weer een gevarieerd programma samengesteld. Van Jazz tot klassiek en Nederlandstalig lied met als rode draad de liefde. Komt allen en neem vrienden, familie, geliefden en buren van Linneaus mee voor een middag hartverwarmende zang. |
| |
Agenda
14 september tuincontrole
15 september tuinconcert
22 september tentoonstelling
05 oktober dansfeest
12 oktober ALV
Elke 1e zaterdag van de maand, vanaf april: Bestuurszitting
Wil je iets laten plaatsen in de nieuwsbrief?
Stuur je tekst naar nieuwsbrief@vtvfrankendael.nl. |
| |
VTV Frankendael
Stammerlandweg 27 - Driemond - www.vtvfrankendeal.nl
| |
|