De maandelijkse nieuwsbrief: activiteiten maaigroep, gasslang, tuindienst, dansfeest
Nieuwsbrief VTV Frankendael - 2024/03 View online

Beste tuinder,

Deze keer extra aandacht voor de maaiploeg. Een ploeg die heel veel werk verricht gedurende het jaar, met diverse stoere machines; het jaar van de gasslang; hulp voor het bestuur bij de ALV en nog een paar belangrijke zaken.

En....let op bij de nieuwe brug!

Lenneke van der Mark
huisje 80

De maaigroepen

We hebben twee maaigroepen, want we maken  onderscheid tussen het middenveld en het overige gras.

Het middenveld krijgt speciale aandacht. Daarvoor hebben we een werkgroep opgericht van Landschap Noordholland: 'Natuurlijk Frankendael'. Met die werkgroep mogen we een messenbalkmaaier lenen van het Landschap. Die is geschikt om hoog gras te maaien. Verschillende mensen hebben een cursus gedaan om te leren werken met die machine: Karin, Marc, Florrie en Kabula. 

De maaigroep die al heel lang de rest van het terrein onderhoud, bestaat uit: Karin, Rudy, Marco, Lilly, Ruud, Arco en Dorothee. 

In ons maaibeleid hebben we verschillende manieren van maaien. We proberen daarbij zowel rekening te houden met de wens van een verzorgd aanzien van het complex en met wat bij natuurlijk tuinieren komt kijken. Ook moeten we het als tuindienst/maaigroep aankunnen. Daarbij moet rekening worden gehouden met niet alleen maaien, maar ook afharken, dat vaak nodig is, en ook tijd kost. Voor het afharken komt er hulp via de tuindienst. 

Er zijn diverse machines die het werk verlichten. De beide trekkers worden door firma Groenestein onderhouden. Arco en Ruud onderhouden de bosmaaiers en accumaaiers. De messenbalkmaaier wordt door LNH verzorgd.

Maaien gaat volgens een plan, hieronder een klein stukje eruit over het maaien van het bloemrijke gras: 

"2.2 Maaien van bloemrijk gras.

a. Grote middenveld. Op dit moment 2-3x per jaar. Eerste week juni/juli/oktober. Vrijwilligers harken af, met ondersteuning tuindienst. Met de messenbalkmaaier, via Landschap Noord-Holland. Na het maaien wordt het gras afgeharkt. Dit is belangrijk en mag niet worden overgeslagen. (Meer hierover in een volgende nieuwsbrief)
Met de maaimachine van de vereniging worden er wel paden door het veld gemaaid en wordt er rekening gehouden met zichtlijnen en het speelveldje.

b. Bermen grote zuidsloot. Beide zijden. Lilly. Bosmaaier. 2 x per jaar.

Algemeen bij bermen langs water: De bermen kunnen 2x per jaar worden gedaan, alleen gras dus brede strook oeverplanten ontzien. Het gemaaide moet daarna worden afgeharkt. Dit geldt ook voor alle andere oevers op de rest van het complex. 

Rand 50 cm wel vaker, kort houden, hondenrandje. 

c. Zijkanten dijkopgang. Bosmaaier. Streven naar niet vaker dan 3x per jaar, zodat de bloemen en bijbehorende insecten de kans krijgen zich voort te planten! Na bloei witte dovenetel. Na afloop afharken.

d. Berm vijver bij Catharina/Karin: overleg met Karin nodig. Kan deels met kleine maaier. Door Rudy. Rest moet met bosmaaier. Afharken is nuttig. 2 x per jaar. Voordat het gras dor wordt. Opletten vanaf begin juni.

De twee overige bermen zijn een vast plantenperk geworden. (dus maaien niet nodig).

e. Stroken met bolletjes en bloemrijk gras, bijv tussen de asfaltweg en de bomen ten zuiden van de asfaltweg. Optie is om hier in het voorjaar bollen te laten bloeien, bv sneeuwklokjes. Daarvoor is het nodig te wachten met maaien tot enkele weken nadat de bolletjes zijn uitgebloeid. 1e maaibeurt dan begin mei. Daarna kort maaien. Dit kan ook op de zuidoever.

f. achter de kantine: Dorothé maait dit naar inzicht." 

Het complete plan in een nieuwsbrief opnemen is teveel van het goede. Hopelijk krijg je hiermee wel een idee van hun aanpak.

Tekening van de middenveldinrichting voor de maaiers

2024: het jaar van de gasslang
Terry Hoekstra

Dit jaar willen we extra aandacht schenken aan de gasslangen van de gasflessen, de aansluitingen daarvan, de drukregelaar en de bekisting waar de gasflessen staan.

In het bouwreglement staat dat de gasslang om de paar jaar vervangen moet worden, hierbij iets meer verduidelijking.

Producenten van gasslangen geven aan dat de levensduur van een gasslang zo’n 5 jaar is, de exacte duur hangt af van de omgeving waar de flessen staan. 

Als de slang vaak in aanraking komt met zonlicht, zal die sneller slijten. Het is daarom verstandig om de slang regelmatig te inspecteren op scheurtjes, slijtage of poreusheid. Vervang de slang meteen als je die ziet. Op de gasslang staat altijd de datum of het jaartal waarin de slang is geproduceerd of vervangen moet worden. 

Maar dit wordt niet op dezelfde manier aangegeven. Soms staat er alleen de productiedatum of het jaartal op. Dan kun je de slang nog maximaal 5 jaar gebruiken, als er geen scheuren te zien zijn. Soms staat er ook een vervangingsdatum of jaartal op, bijvoorbeeld: “TO BE REPLACED BEFORE 2023”.

Gasslangen zijn bij de meeste bouwmarkten te koop en tevens in het tuinseizoen in het winkeltje van onze overburen op Linneaus.

Het is ook aan te raden om eens in de 5 jaar de drukregelaar die de gasfles met de gasslang verbindt te vervangen, wel zo veilig.

Zie voor verdere details de gasvoorschriften voor gasinstallaties in ons Bouwreglement."

Hulp gevraagd voor de ALV

Voor de komende ALV op 20 april zoekt het bestuur een technisch voorzitter, iemand die de vergadering in goede banen wil leiden.

- Eveneens voor de komende ALV zoeken we een notulist, wie o wie zou deze taak op zich willen nemen?

Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen aan frankendaelbestuur@gmail.com

Help!!! Geen soep = geen lunchcafé

Maar dat laten we toch niet gebeuren?

Wie gaan het soepteam versterken? Er zijn nog twee mensen nodig die gedurende het tuinseizoen elk 1x per 4 weken een lekkere pan soep maken en uitserveren na de tuindienst. Je mag het doen in ruil voor tuindienst. Voorwaarde is dat je fysiek niet zo sterk meer bent. Dit om te voorkomen dat de tuindienst te weinig sterke mensen overhoudt. Hou je van soep maken geef je dan op bij Agnes, zij zal het team inwerken, via praethuis@vtvfrankendael.nl

Gerard Blijenberg 

Op 27 februari is Gerard Blijenberg overleden. Hij had tot voor kort met zijn vrouw een supermarktje in Driemond. Namens de tuinvereniging stuurden Ellen en Stefan een kaart met deze tekst.

De tuindiensten beginnen weer!

Op 16 maart is de eerste ploeg ingedeeld. Je hebt het rooster via de mail gekregen en het komt natuurlijk weer in de eerste Echoput te staan. Dus op naar een heel goed tuinjaar en we kijken uit naar tuindiensten vol gezelligheid en noeste arbeid.

Nieuws vanuit de Dorpsraad
Rob Schoemaker

Let op: nieuwe Driemondbrug is smaller

Medio april wordt de nieuwe Driemondbrug feestelijk geopend en daarmee de vaarweg over de Gaasp. Eindelijk kunnen we weer genieten van Shalom en Mon Desir en van de stuntelende huurjachtjes. Een feestelijk gebeuren dus, maar er kleven wat haken en ogen aan. De brug is namelijk voor het auto- en fietsverkeer met 36 centimeter versmald ten faveure van het voetgangersgedeelte. Dat was een politiek-ambtelijke beslissing die toen de gevolgen ervan duidelijk werden niet meer viel terug te draaien, inspraakrondes en hoorzittingen ten spijt. De brug was al besteld.

Waarom is dit voor auto’s een probleem? Zoals iedereen weet is de toegang tot de brug vanaf de Stammerdijk niet recht maar loopt via een bocht en dat maakt de toch al geringe ruimte op de brug extra krap. Daar komt nog eens bij dat de route langs de scholen tot eenrichtingsweg is gemaakt zodat nu alle auto’s vanaf de Stammerdijk de brug via een draai op moeten komen. Voorts is er nog de tendens van de zogeheten auto-obesitas - auto’s worden steeds breder. Binnen Driemond en dus ook binnen de Dorpsraad maakt men zich zorgen dat dit zal leiden tot aanrijdinkjes waarbij afbrekende buitenspiegels wel het minste zijn. Maar ook tot files.

Let dus goed op bij het benaderen van de brug. Met name tijdens de diverse spitsmomenten zoals in de ochtend en avond (woon-werk) en haal-en brengtijden van de scholen.

Wist je dat

- De winkel van de Linnaeus buren weer open is vanaf 30 maart? Op zaterdagochtend van 9.30 – 12.00 uur. 

- Boerderij Landlust, halverwege Sniep en de volkstuin ook biologische planten verkoopt? Rudy werkt daar.

- Je in maart al veel kunt zaaien? Bij 'de Bolster', waar ze goede biologische zaden verkopen, staat deze zaaikalender.

- Er nu een postkantoor in de sporthal, de Matchzo, is waar je pakjes naar toe kunt sturen?

Tip voor komend weekend:

Reclaim the Seeds. Dit is een zadenbeurs met een heel breed aanbod om thuis je groenten te kunnen kweken. Maar ook allerlei workshops, lezingen en muziek. Het vindt plaats op zaterdag 16 en zondag 17 maart bij de Fruittuin van West.

Agenda

 

16 maart: Start tuindienst

06 april: Dansfeest met DJ Roos

20 april: ALV


Elke 1e zaterdag van de maand, vanaf april: Bestuurszitting

 

Wil je iets laten plaatsen in de nieuwsbrief?

Stuur je tekst naar nieuwsbrief@vtvfrankendael.nl. 

Uitschrijven   |   Bekijk online
VTV Frankendael
Stammerlandweg 27 - Driemond - www.vtvfrankendeal.nl