De maaigroepen
We hebben twee maaigroepen, want we maken onderscheid tussen het middenveld en het overige gras.
Het middenveld krijgt speciale aandacht. Daarvoor hebben we een werkgroep opgericht van Landschap Noordholland: 'Natuurlijk Frankendael'. Met die werkgroep mogen we een messenbalkmaaier lenen van het Landschap. Die is geschikt om hoog gras te maaien. Verschillende mensen hebben een cursus gedaan om te leren werken met die machine: Karin, Marc, Florrie en Kabula.
De maaigroep die al heel lang de rest van het terrein onderhoud, bestaat uit: Karin, Rudy, Marco, Lilly, Ruud, Arco en Dorothee.
In ons maaibeleid hebben we verschillende manieren van maaien. We proberen daarbij zowel rekening te houden met de wens van een verzorgd aanzien van het complex en met wat bij natuurlijk tuinieren komt kijken. Ook moeten we het als tuindienst/maaigroep aankunnen. Daarbij moet rekening worden gehouden met niet alleen maaien, maar ook afharken, dat vaak nodig is, en ook tijd kost. Voor het afharken komt er hulp via de tuindienst.
Er zijn diverse machines die het werk verlichten. De beide trekkers worden door firma Groenestein onderhouden. Arco en Ruud onderhouden de bosmaaiers en accumaaiers. De messenbalkmaaier wordt door LNH verzorgd.
Maaien gaat volgens een plan, hieronder een klein stukje eruit over het maaien van het bloemrijke gras:
"2.2 Maaien van bloemrijk gras.
a. Grote middenveld. Op dit moment 2-3x per jaar. Eerste week juni/juli/oktober. Vrijwilligers harken af, met ondersteuning tuindienst. Met de messenbalkmaaier, via Landschap Noord-Holland. Na het maaien wordt het gras afgeharkt. Dit is belangrijk en mag niet worden overgeslagen. (Meer hierover in een volgende nieuwsbrief) Met de maaimachine van de vereniging worden er wel paden door het veld gemaaid en wordt er rekening gehouden met zichtlijnen en het speelveldje.
b. Bermen grote zuidsloot. Beide zijden. Lilly. Bosmaaier. 2 x per jaar.
Algemeen bij bermen langs water: De bermen kunnen 2x per jaar worden gedaan, alleen gras dus brede strook oeverplanten ontzien. Het gemaaide moet daarna worden afgeharkt. Dit geldt ook voor alle andere oevers op de rest van het complex.
Rand 50 cm wel vaker, kort houden, hondenrandje.
c. Zijkanten dijkopgang. Bosmaaier. Streven naar niet vaker dan 3x per jaar, zodat de bloemen en bijbehorende insecten de kans krijgen zich voort te planten! Na bloei witte dovenetel. Na afloop afharken.
d. Berm vijver bij Catharina/Karin: overleg met Karin nodig. Kan deels met kleine maaier. Door Rudy. Rest moet met bosmaaier. Afharken is nuttig. 2 x per jaar. Voordat het gras dor wordt. Opletten vanaf begin juni.
De twee overige bermen zijn een vast plantenperk geworden. (dus maaien niet nodig).
e. Stroken met bolletjes en bloemrijk gras, bijv tussen de asfaltweg en de bomen ten zuiden van de asfaltweg. Optie is om hier in het voorjaar bollen te laten bloeien, bv sneeuwklokjes. Daarvoor is het nodig te wachten met maaien tot enkele weken nadat de bolletjes zijn uitgebloeid. 1e maaibeurt dan begin mei. Daarna kort maaien. Dit kan ook op de zuidoever.
f. achter de kantine: Dorothé maait dit naar inzicht."
Het complete plan in een nieuwsbrief opnemen is teveel van het goede. Hopelijk krijg je hiermee wel een idee van hun aanpak. |